Sposób przygotowania:
Chleb z muesli na miodzie
Zacznij od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże wymieszaj z miodem, gdy lekko się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki przełóż do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, otręby, siemię lniane, sezam, płatki, ciepłe mleko, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto robotem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Gdy ciasto zacznie odrywać się od ścianek miski i tworzyć kulę przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto rękoma, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką. Ciasto przełóż do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 230*C piekarnika i piecz 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200*C i piecz jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudź na kratce kuchennej.