Sposób przygotowania:
Łatwy chleb z otrębami na miodzie
1. Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (podgrzewam piekarnik do 50’C i wstawiam miseczkę z drożdżami do wyrośnięcia).2. W dużej misce wymieszać mąkę(przesianą) z solą , dodać otręby. Dodać przygotowane drożdże, olej i ciepłą wodę – dolewać stopniowo, ciasto ma być gęste, sprężyste i nie za mocno obklejające ręce (gdyby było za rzadkie – dosypać mąki). Wyrobić elastyczne ciasto. Nie trzeba długo ugniatać – byle składniki się połączyły. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja znowu wstawiam do piekarnika podgrzanego do 50’C na jakieś 15-20 minut – ale można też odstawić na/koło kaloryfera)3. Wyjąć ciasto, wymieszać z nasionami/owocami jeśli się chce, włożyć do wyłożonej papierem długiej keksówki i znowu wstawić do nagrzanego do 50’C piekarnika na jakieś 10minut.4. Wyjąć ciasto. Piekarnik nagrzać do 220’C, chleb z wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i posypać słonecznikiem. (może być opcja bez ziaren) Piec 40-50 minut.5. Po wyjęciu z piekarnika chleb natychmiast wyjąć z foremki i zostawić do ostygnięcia – najlepiej na kratce. Wierzch gorącego chleba posmarować zimnym mlekiem.