AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Łatwy chleb z otrębami na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Myślicie, że pieczenie chleba jest trudne? Że potrzebna jest specjalna maszyna? Nie prawda :-) Jeśli macie dobry przepis - wystarczy miska, keksówka i piekarnik :-)

Łatwy chleb z otrębami na miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łatwy chleb z otrębami na miodzie

 

  • 650g mąki pszennej (można też użyć 400 g mąki pszennej i 250g razowej lub żytniej)
  • 40g drożdży
  • czubata łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ciepła woda
  • ½-3/4 szklanki dowolnych otrąb (najbardziej lubię 4 zbóż lub orkiszowe)
  • opcjonalnie słonecznik, siemię lniane, sezam, suszona żurawina, rodzynki, prażona cebulka
  • mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...

Sposób przygotowania:

Łatwy chleb z otrębami na miodzie
1. Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut (podgrzewam piekarnik do 50’C i wstawiam miseczkę z drożdżami do wyrośnięcia).2. W dużej misce wymieszać mąkę(przesianą) z solą , dodać otręby. Dodać przygotowane drożdże, olej i ciepłą wodę – dolewać stopniowo, ciasto ma być gęste, sprężyste i nie za mocno obklejające ręce (gdyby było za rzadkie – dosypać mąki). Wyrobić elastyczne ciasto. Nie trzeba długo ugniatać – byle składniki się połączyły. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja znowu wstawiam do piekarnika podgrzanego do 50’C na jakieś 15-20 minut – ale można też odstawić na/koło kaloryfera)3. Wyjąć ciasto, wymieszać z nasionami/owocami jeśli się chce, włożyć do wyłożonej papierem długiej keksówki i znowu wstawić do nagrzanego do 50’C piekarnika na jakieś 10minut.4. Wyjąć ciasto. Piekarnik nagrzać do 220’C, chleb z wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i posypać słonecznikiem. (może być opcja bez ziaren) Piec 40-50 minut.5. Po wyjęciu z piekarnika chleb natychmiast wyjąć z foremki i zostawić do ostygnięcia – najlepiej na kratce. Wierzch gorącego chleba posmarować zimnym mlekiem.
Łatwy chleb z otrębami na miodzie
Zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł.
Łatwy chleb z otrębami na miodzie
Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ładnie wyrosło.
Łatwy chleb z otrębami na miodzie
Wyrośnięte ciasto przekładamy do długiej keksówki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Przed pieczeniem wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Łatwy chleb z otrębami na miodzie
Gotowy, upieczony, pachnący, pyszny, domowy chleb.