Sposób przygotowania:
Chleb na młodym zakwasie1
Przygotować pszenny zakwas.
2
Zakwas rozmieszać z ciepłą wodą.
3
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i suszone drożdże, dokładnie wymieszać.
4
Powoli dolewać rozpuszczony zakwas i cały czas mieszać. Ciasto wyrabiać ok. 20 minut.
5
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. W czasie wyrastania ciasto dwa razy odgazować, zawijając jego brzegi do środka.
6
Wyrośnięte ciasto uformować w podłużny bochenek i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 2,5 godziny.
7
Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenka można zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia.
8
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec ok. 50 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.