Sposób przygotowania:
Chleb na młodym zakwasie1

Przygotować pszenny zakwas.
2

Zakwas rozmieszać z ciepłą wodą.
3

Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i suszone drożdże, dokładnie wymieszać.
4

Powoli dolewać rozpuszczony zakwas i cały czas mieszać. Ciasto wyrabiać ok. 20 minut.
5

Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. W czasie wyrastania ciasto dwa razy odgazować, zawijając jego brzegi do środka.
6

Wyrośnięte ciasto uformować w podłużny bochenek i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 2,5 godziny.
7

Tuż przed pieczeniem na wierzchu bochenka można zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia.
8

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec ok. 50 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.