marzeniusia

marzeniusia

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny chleb na zakwasie który bardzo polecam.Najlepiej smakują kromki posmarowane masłem i miodem:) Coś pysznego!

Chleb na zakwasie

Składniki:

Chleb na zakwasie

 

  • 1/2 kg mąki pszennej 650
  • 1/2 kg mąki żytniej 720
  • 4 łyżki zakwasu
  • 4 łyżeczki soli
  • 5-6 szkl.wody lekko ciepłej
  • 4 łyżki oleju
  • po 1szkl.słonecznika,siemienia lnianego,otrębów pszennych,płatków owsianych,pestek dyni (lub jak kto woli)

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie
Zakwas wyciągamy z lodówki by miał temperaturę pokojową. Następnie dajemy go do miski,po 1 szkl.obu mąk i 2,5szkl.wody.Dokładnie mieszamy,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12godz. Po tym czasie odkładamy zakwas z 4 łyżek do słoika,lekko zakręcamy i wkładamy do lodówki.Do pozostałego ciasta dodajemy stopniowo resztę składników.Dokładnie mieszamy by nie było grudek mąki.Dwie foremki o dł.30cm (mogą być silikonowe) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Wlewamy ciasto,przykrywamy najlepiej ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 10-12godz. do wyrośnięcia.Można przykryć ściereczką ale lepiej zapobiec jej poplamieniu ciastem jak wyrośnie zbyt wysoko.Piec w nagrzanym piekarniku na 180stopni i piec 1godz.i 15min. W piekarniku gazowym piekę 1,5godz. na 200stopniach. Po upieczeniu wyłożyć na blaszkę kratkę by odparował od spodu i góry.Po całkowitym ostygnięciu można już kroić:) Ja osobiście kroje kromki ,wkładam do woreczków i zamrażam.Gdy potrzebuję po prostu wyciągam z lodówki. Następny chleb z odłożonego zakwasu powinniśmy upiec w ciągu dwóch tygodni.