Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie
Zakwas wyciągamy z lodówki by miał temperaturę pokojową. Następnie dajemy go do miski,po 1 szkl.obu mąk i 2,5szkl.wody.Dokładnie mieszamy,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12godz. Po tym czasie odkładamy zakwas z 4 łyżek do słoika,lekko zakręcamy i wkładamy do lodówki.Do pozostałego ciasta dodajemy stopniowo resztę składników.Dokładnie mieszamy by nie było grudek mąki.Dwie foremki o dł.30cm (mogą być silikonowe) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Wlewamy ciasto,przykrywamy najlepiej ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 10-12godz. do wyrośnięcia.Można przykryć ściereczką ale lepiej zapobiec jej poplamieniu ciastem jak wyrośnie zbyt wysoko.Piec w nagrzanym piekarniku na 180stopni i piec 1godz.i 15min. W piekarniku gazowym piekę 1,5godz. na 200stopniach. Po upieczeniu wyłożyć na blaszkę kratkę by odparował od spodu i góry.Po całkowitym ostygnięciu można już kroić:) Ja osobiście kroje kromki ,wkładam do woreczków i zamrażam.Gdy potrzebuję po prostu wyciągam z lodówki. Następny chleb z odłożonego zakwasu powinniśmy upiec w ciągu dwóch tygodni.