Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobry chlebek i przede wszystkim łatwy do upieczenia. Do tego chlebka można dodawać różne ziarna, zależy kto co lubi.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

 

Sposób przygotowania:

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

1.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie
Przesianie do przygotowanej miski mąki orkiszowej

Przygotowałam miskę, do której przesiałam mąkę orkiszową.

2.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie
Dosypanie do miski mąki pszennej i wymieszanie

Kolejną mąką, którą przesiałam była mąka pszenna. Obie mąki razem wymieszałam.

3.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Następnym składnikiem, który dosypałam były otręby orkiszowe.

4.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Potem dosypałam płatki owsiane.

5.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i wsypałam ciepły do miski. Wszystkie składniki wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Teraz przyszła kolej na sól kuchenną, która dosypałam do reszty składników i wymieszałam.

7.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Miód prawdziwy również dodałam do miski i znowu wymieszałam.

8.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Wymieszałam łyżką drewnianą.

9.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Kefir i maślankę, które miałam w temperaturze pokojowej wymieszałam ze sobą i wlałam do miski.

10.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 40 minut.

11.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do foremek silikonowych.

12.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

13.

Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie

Smacznego !


Tagi:

chleb