Sposób przygotowania:
Kefirowo - maślankowy chlebek na miodzie1.
Przygotowałam miskę, do której przesiałam mąkę orkiszową.
2.
Kolejną mąką, którą przesiałam była mąka pszenna. Obie mąki razem wymieszałam.
3.
Następnym składnikiem, który dosypałam były otręby orkiszowe.
4.
Potem dosypałam płatki owsiane.
5.
Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i wsypałam ciepły do miski. Wszystkie składniki wymieszałam łyżką drewnianą.
6.
Teraz przyszła kolej na sól kuchenną, która dosypałam do reszty składników i wymieszałam.
7.
Miód prawdziwy również dodałam do miski i znowu wymieszałam.
8.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Wymieszałam łyżką drewnianą.
9.
Kefir i maślankę, które miałam w temperaturze pokojowej wymieszałam ze sobą i wlałam do miski.
10.
Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 40 minut.
11.
Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do foremek silikonowych.
12.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
13.
Smacznego !