Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To bardzo dobry chlebek. Został upieczony na trzech rodzajach mąki ze zdrowymi ziarnami na świeżych drożdżach oraz maślance i serwatce.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

1.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki

Wsypałam wszystkie rodzaje mąki do przygotowanej miski i wymieszałam łyżką drewnianą.

2.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany
Uprażone ziarna, jeszcze ciepłe wsypane do miski

Wszystkie ziarna potrzebne do wypieku tego chlebka uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski z mąkami. Ponownie je wszystkie wymieszałam.

3.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Kolejnym składnikiem były otręby pszenne, które wsypałam i wymieszałam w misce.

4.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Dalej wsypałam cukier kryształ i również wymieszałam.

5.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Teraz przyszła kolej na sól kuchenną, którą także wymieszałam łyżką.

6.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam.

7.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wymieszałam.

8.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Teraz wlałam maślankę. Również była ona w temperaturze pokojowej i wymieszałam.

9.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Bardzo dokładnie wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

10.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 15 minut.

11.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam foremki na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

12.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

13.

Chleb pszenno - żytnio - gryczany

Smacznego !


Tagi:

chleb