Sposób przygotowania:
Porterowiec - chleb na piwie
Do misy robota wlać piwo i wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 10 godzin (na kuchennym blacie).
Następnego dnia rano ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do formy wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec około 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut.
Wystudzić na kratce
Następnego dnia rano ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do formy wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec około 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut.
Wystudzić na kratce