Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Porterowiec - chleb na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Prosty w wykonaniu chleb na ciemnym piwie, ciasto wyrabia się wieczorem i zostawia na całą noc. Chleb jest puszysty i długo świeży, z przyjemnym słodkim aromatem.

Porterowiec - chleb na piwie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porterowiec - chleb na piwie

 

Sposób przygotowania:

Porterowiec - chleb na piwie
Do misy robota wlać piwo i wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 10 godzin (na kuchennym blacie).

Następnego dnia rano ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do formy wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać.

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec około 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut.

Wystudzić na kratce
Porterowiec - chleb na piwie
wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść
Porterowiec - chleb na piwie
po całej nocy ciasto wyrobić, przełożyć do formy
Porterowiec - chleb na piwie
wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st

Tagi:

chleb