Sposób przygotowania:
Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie
Zaczyn: zmieszać składniki i zostawić na całą noc do wyrośnięcia. Na drugi dzień do zaczynu wlać ciemne piwo (ogrzane do temperatury pokojowej), dodać sól i kminek.
Następnie wsypać pestki dyni i siemię lniane. Wsypać mąkę żytnią i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 3-3,5 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Wystudzić na kratce.
Następnie wsypać pestki dyni i siemię lniane. Wsypać mąkę żytnią i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 3-3,5 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Wystudzić na kratce.