Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Żytni chleb na ciemnym piwie smakuje świetnie. Do tego smaczek kminku i ziarna.... nie ma nic lepszego na śniadanie :)

Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie
Zaczyn: zmieszać składniki i zostawić na całą noc do wyrośnięcia. Na drugi dzień do zaczynu wlać ciemne piwo (ogrzane do temperatury pokojowej), dodać sól i kminek.

Następnie wsypać pestki dyni i siemię lniane. Wsypać mąkę żytnią i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. 

Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 3-3,5 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.

Wystudzić na kratce. 
Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie
do przygotowanego dzień wcześniej zacyznu dodać piwo
Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie
następnie do misy dodac kminek i odpowiednią ilość soli
Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie
wsypać ziarna: pestki dyni i siemię lniane
Chleb z ciemnym piwem i kminkiem na zakwasie
na koniec wsypać mąkę i zagnieśc ciasto.

Tagi:

chleb