Sposób przygotowania:
Chleb na suchych drożdżach
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy suche składniki i mieszamy.
Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik),
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła.
Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym.
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik),
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła.
Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym.
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.