Sposób przygotowania:
Chleb na suszonym zakwasie
Drożdże pokruszyć, posypać solą i cukrem, wlać wodę, dodać suchy zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią i pszenną, krótko wyrobić. Dodać siemię lniane, jeszcze raz wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Przerobić krótko, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min. Przerobić ponownie, wyłożyć do foremki, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 45 minut.
Ostudzić na kratce.
Przerobić krótko, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min. Przerobić ponownie, wyłożyć do foremki, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 45 minut.
Ostudzić na kratce.
SylaUla