dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Chleb na suszonym zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy zobaczyłam na sklepowej półce suszony zakwas byłam wniebowzięta. Hodowałam kiedyś swój domowy zakwas, ale było to dość kłopotliwe. Teraz mogę robić chleb kiedy tylko mi się zamarzy.

Chleb na suszonym zakwasie

Składniki:

Chleb na suszonym zakwasie

chleb

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 opakowanie suszonego zakwasu żytniego (15 g)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml wody
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb na suszonym zakwasie
Drożdże pokruszyć, posypać solą i cukrem, wlać wodę, dodać suchy zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią i pszenną, krótko wyrobić. Dodać siemię lniane, jeszcze raz wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Przerobić krótko, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min. Przerobić ponownie, wyłożyć do foremki, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 45 minut.

Ostudzić na kratce.