Sposób przygotowania:
Quiche żytni z warzywami i pieczarkamiETAP 1:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników.
Następnie ciasto zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy ma tartę.
Nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.
ETAP 2:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek na 3 minuty.
Cukinię kroimy w półplasterki, przyprawiamy solą i oregano, smażymy na oleju.
Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w paseczki.
ETAP 3:
Na kruchym cieście układamy pieczarki z cebulą oraz różyczki brokuła.
ETAP 4:
a następnie kukurydzę odsączona z zalewy, paprykę i cukinię.
Przygotowujemy sos. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę i ser, sos przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.
Farsz zalewamy sosem.
Quiche pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.