Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Quiche z warzywami i pieczarkami zatopionymi w sosie śmietanowo-serowym - pyszne i na ciepło, i na zimno.

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami

Składniki:

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami

 

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami

ETAP 1:

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników.

Następnie ciasto zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy ma tartę.

Nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 180 st. C.

ETAP 2:

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami
Brokuł podzielony na różyczki gotujemy w osolonej wodzie

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek na 3 minuty.

Cukinię kroimy w półplasterki, przyprawiamy solą i oregano, smażymy na oleju.

Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Paprykę kroimy w paseczki.

ETAP 3:

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami
Na kruche ciasto wykładamy pieczarki z cebulą i brokuł

Na kruchym cieście układamy pieczarki z cebulą oraz różyczki brokuła.

ETAP 4:

Quiche żytni z warzywami i pieczarkami
Wykładamy też cukinię, paprykę, kukurydzę. Całość zalewamy sosem.

a następnie kukurydzę odsączona z zalewy, paprykę i cukinię.

Przygotowujemy sos. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę i ser, sos przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.

Farsz zalewamy sosem.

Quiche pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.


Tagi:

danie quiche