Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z płatkami jaglanymi i owsianymi
Wszystkie składniki suche umieścić w garnku lub misce i wymieszać, następnie dodać zakwas i wodę. Wszystko razem i miesić około 10 minut. Do keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Odstawić na około 10 godzin pod przykryciem do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec 1-1,30 godziny. Wyjąć, przemyć wodą i pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem ( ściereczka).
Alex_M
renatka1
Alex_M
a w jakim celu się to robi?
renatka1
Po to żeby skórka stała się chrupiąca i delikatna, a nie twarda jak "podeszwa". Tak naprawdę jest to bardzo stary sposób naszych przodków, jeśli zapytałabyś kogoś, kto paredziesiąt lat temu piekł chleb w piecu, to z pewnością powiedziałby Ci, że tak robił.