mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chleb na ziarnku drożdży

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przy chlebku nie miałam wiele pracy, a efekt wyszedł świetny. Świadczy o tym porowata struktura, wyśmienity smak i pyszna skórka:)

Chleb na ziarnku drożdży

Składniki:

Chleb na ziarnku drożdży

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na ziarnku drożdży
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie. Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym (u mnie blacha). Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 250`C 10 min, potem 30 min. w 230`C.

Tagi:

chleb