Sposób przygotowania:
Chleb Pszenno orkiszowy z siemieniem lnianymDo miseczki wlałam ciepła wodę, dodałam rozkruszone drożdże i cukier. Rozmieszałam i dodałam 3 łyżki mąki pszennej, znowu rozmieszałam. Zostawiłam rozczyn pod ściereczką na 15 minut.
Wykonanie chleba Pszenno orkiszowego:
Do misy z rozczynem dodaję resztę mąki pszennej i ciepłej wody ( gdyby ciasto było zbyt zwarte dodajcie trochę wody ale z umiarem ) Dodaje mąkę orkiszową i wyrabiam ciasto. Przy końcu dodaje oliwę z oliwek i zagniatam , aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Keksów-kę 12 x 22 wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto chlebowe. Posypuje ciasto siemieniem lnianym tak aby zakryło wierzch.
Ciasto wkładam do piekarnika, włączam piec na 50 stopni i przez 30 minut ciasto spokojnie rośnie, aż za blaszkę. Teraz nastawiam piec na 200 stopni i piekę 20 minut, następnie zmniejszam do 190 i piekę następne 20 minut.
Chleb wyrósł pięknie.