renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim to świetna propozycja do dań z grilla, spotkanie przy sałatce, winku.

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim

 

  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g otrąb zytnich
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 280 ml letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim

Etap 1

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim
Na poczatek przygotowujemy ciasto aby miało czas wyrosnąć.

Do miski wsypujemy mąkę, otręby, sól i cukier. Następnie wkruszamy drożdże.

Etap 2

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim
Do suchych składników wlewamy olej i ciepłą wodę.

Wlewamy olej i ciepłą wodę i zarabiamy ciasto, do momentu aż będzie odchodzić od ręki.

Etap 3

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim
Ciasto po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy do miski natłuszczonej olejem i pozostawiamy na 30 minut do wyrosnięcia pod przykryciem.

Etap 4

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim
Masło czosnkowe nalezy przygotować z miękkiego masła, soli i czosnku niedźwiedziego.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na ok 1-2 cm grubości i smarujemy masłem czosnkowym. Masło przygotowujemy w następujący sposób: miękkie masło mieszamy z solą i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Etap 5

Pieczywko z czosnkiem niedźwiedzim
To pieczywko pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny.

Ciasto kroimy w paski, które składamy w harmonijkę i układamy w formie do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.