lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenno orkiszowy ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem pszenno orkiszowy.

Chleb pszenno orkiszowy ze słonecznikiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb pszenno orkiszowy ze słonecznikiem

Składniki :

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej

 

 

  • 30 g świeżych

 

  • 1 łyżeczka miodu płynnego

 

  • 500 ml ciepłej wody

 

  • 100 g ziaren słonecznika do środka

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno orkiszowy ze słonecznikiem

Rozczyn:

Do miseczki wlewamy pół szklanki wody ciepłej ( z tych 500 ml bierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczka na 15 minut.

Ciasto chlebowe:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną. Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut.

Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy nasze chlebowe ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut przykryte ściereczką.

Ciasto chlebowe wyrosło pięknie, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy woda i pieczemy 45 minut w 200 stopniach, spryskując wodą tak co 10 minut. Chleb jest upieczony kiedy oddaje głuchy odgłos.

Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem.
Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem.
Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut i formujemy kule.
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem.
Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy nasze chlebowe ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut przykryte ściereczką.
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem.
Ciasto chlebowe wyrosło pięknie, nawet przerosło koszyk.
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem.
Ciasto chlebowe przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy woda i pieczemy 45 minut w 200 stopniach, spryskując wodą tak co 10 minut.

Tagi:

pieczywo chleb