Sposób przygotowania:
Chleb pszenno orkiszowy ze słonecznikiemRozczyn:
Do miseczki wlewamy pół szklanki wody ciepłej ( z tych 500 ml bierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczka na 15 minut.
Ciasto chlebowe:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną. Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut.
Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy nasze chlebowe ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut przykryte ściereczką.
Ciasto chlebowe wyrosło pięknie, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy woda i pieczemy 45 minut w 200 stopniach, spryskując wodą tak co 10 minut. Chleb jest upieczony kiedy oddaje głuchy odgłos.