zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno - orkiszowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowy chleb zawsze jest najlepszy. Dziś u mnie pszenno - orkiszowy. Do tego masełko najlepiej też domowej roboty. No i jak ktoś lubi szklanka mleka.

Chleb pszenno - orkiszowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - orkiszowy

 

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki orkiszowej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - orkiszowy
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać do momentu gdy drożdże zrobią się płynne. Następnie wodę wymieszać z solą i olejem, wlać do drożdży, dodać obie mąki i drewnianą łyżką wszystko wymieszać. Wyrobić ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką a potem zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i umieścić ciasto w foremce keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Oprószyć wierzch mąką i ponownie zakryć ściereczką zostawiając ciasto do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć nożem. Chleb piec 20 minut w temperaturze 220 stopni i kolejne 20 w 190 stopniach. Upieczony chleb wystudzić najlepiej na kratce.
Chleb pszenno - orkiszowy
wyrobić ciasto i zostawić je do wyrośnięcia
Chleb pszenno - orkiszowy
wyrobione ponownie ciasto umieścić w foremce
Chleb pszenno - orkiszowy
zosatawić ciasto do wyrośnięcia i upiec chleb
Chleb pszenno - orkiszowy
upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić

Tagi:

chleb