Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - orkiszowy
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać do momentu gdy drożdże zrobią się płynne. Następnie wodę wymieszać z solą i olejem, wlać do drożdży, dodać obie mąki i drewnianą łyżką wszystko wymieszać. Wyrobić ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką a potem zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i umieścić ciasto w foremce keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Oprószyć wierzch mąką i ponownie zakryć ściereczką zostawiając ciasto do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć nożem. Chleb piec 20 minut w temperaturze 220 stopni i kolejne 20 w 190 stopniach. Upieczony chleb wystudzić najlepiej na kratce.
Nina W.
zewa
Wyrabianie ma pewna zaletę, spalimy troszkę kalorii ale potem znów je złapiemy jedząc domowy chlebek :)