Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymiETAP 1:
Zaczyn:
Zmieszać składniki zaczynu bardzo dokładnie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na przynajmniej 12 godzin.
Ciasto właściwe:
Do misy robota wlać wodę i dodać zaczyn.
ETAP 2:
Wsypać otręby orkiszowe i złote siemię lniane.
ETAP 3:
Na koniec wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny.
ETAP 4:
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do formy (keksówka dł. 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce