Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek wody zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przełożyć do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę i sól. Przez chwilę wyrabiać mikserem na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.Uformowany chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.