montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Chleb orkiszowo - pszenny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chleb ten przez dodanie ziemniaków zachowuje dłużej świeżość.

Chleb orkiszowo - pszenny

Składniki:

Chleb orkiszowo - pszenny

 

  • Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu
  • 100 g letniej wody
  • 130 g mąki orkiszowej (typ 630)

 

 

  • Ciasto chlebowe:
  • zaczyn
  • zaparka
  • 100 g ugotowanych, sprasowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 600 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 250 g letniej wody
  • 4 łyżeczki soli (użyłam soli morskiej która chyba jest słabsza)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo - pszenny
Składniki na zaczyn wymieszać. Pozostawić na 14 godzin pod folią. Na zaparkę mąkę zalać gorącą wodą dodać sól i pozostawić pod folią na 14 godz. Po tym czasie wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ugnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem na 3-4 godziny. W między czasie co godz. ciasto odgazowywać. Potem uforować dwa bochenki i pozwolić ciastu wyrosnąć. Trwa to 1,5 do 2 godz. Piekarnik nagrzać do 260 stopni. Chleby przed włożeniem do pieca naciąć. Zredukować temperaturę do 240 stopni. Piec z parą minimum 30 min.

Robiąc ten chleb korzystałam z przepisu Tatter na chleb pszenny z ziemniakami zastąpiłam jedynie mąkę pszenną na orkiszową, zmieniłam ilość soli i uprościłam sposób przygotowania. Blog Pani Tatter gorąco polecam można się od tej pani wiele nauczyć! http://piekarniatatter.blogspot.com/

Tagi:

chleb ciasto