Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo - pszenny
Składniki na zaczyn wymieszać. Pozostawić na 14 godzin pod folią. Na zaparkę mąkę zalać gorącą wodą dodać sól i pozostawić pod folią na 14 godz. Po tym czasie wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ugnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem na 3-4 godziny. W między czasie co godz. ciasto odgazowywać. Potem uforować dwa bochenki i pozwolić ciastu wyrosnąć. Trwa to 1,5 do 2 godz. Piekarnik nagrzać do 260 stopni. Chleby przed włożeniem do pieca naciąć. Zredukować temperaturę do 240 stopni. Piec z parą minimum 30 min.
Robiąc ten chleb korzystałam z przepisu Tatter na chleb pszenny z ziemniakami zastąpiłam jedynie mąkę pszenną na orkiszową, zmieniłam ilość soli i uprościłam sposób przygotowania. Blog Pani Tatter gorąco polecam można się od tej pani wiele nauczyć! http://piekarniatatter.blogspot.com/
Robiąc ten chleb korzystałam z przepisu Tatter na chleb pszenny z ziemniakami zastąpiłam jedynie mąkę pszenną na orkiszową, zmieniłam ilość soli i uprościłam sposób przygotowania. Blog Pani Tatter gorąco polecam można się od tej pani wiele nauczyć! http://piekarniatatter.blogspot.com/
góralka
eli_555