Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z kaszą i suszonym czosnkiem
Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i czosnek, sól, cukier. Dokładamy kaszę i wlewamy ciepłą wodę, olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.
Do blaszki wkładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Do blaszki wkładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.