WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bułeczki drożdżowe na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lekkie, idealne na śniadanie bułeczki drożdżowe wypiekane na śmietanie. Tradycyjne, jak robiła moja babcia.

Bułeczki drożdżowe na śmietanie

Składniki:

Bułeczki drożdżowe na śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe na śmietanie

Mąka

Bułeczki drożdżowe na śmietanie
Ja używam mąki przennej, ale można ją zastąpić inną.

Mąkę przesiewamy do miski, posypujemy solą. Na środku robimy spore wgłębienie. Śmietanę lekko podgrzewamy i wylewamy na środek.

Drożdże

Bułeczki drożdżowe na śmietanie
Drożdże ożna też wcześniej rozetrzeć z cukrem.

Drożdże kruszymy w dłoniach i wrzucamy na śmietanę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż całkowicie się rozpuszczą.

Wyrabianie

Bułeczki drożdżowe na śmietanie
Ciasto powinno być dość miękkie i klejące.

Do rozpuszczonych drożdży wbijamy żółtka i porcjami wlewamy mleko podgrzane z masłem. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od rąk, ale pozostanie dość klejące. Odstawiamy na misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Formowanie

Bułeczki drożdżowe na śmietanie
Bułeczki układamy na blasze do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagniatamy jeszcze raz ciasto i formujemy z niego podłużne bułeczki odpowiedniej wielkości. Układamy na blaszce w sporych odstępach i przykrywamy ścierką. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Gdy wyrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 10-15 minut do zrumienienia.