Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe na śmietanieMąka
Mąkę przesiewamy do miski, posypujemy solą. Na środku robimy spore wgłębienie. Śmietanę lekko podgrzewamy i wylewamy na środek.
Drożdże
Drożdże kruszymy w dłoniach i wrzucamy na śmietanę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż całkowicie się rozpuszczą.
Wyrabianie
Do rozpuszczonych drożdży wbijamy żółtka i porcjami wlewamy mleko podgrzane z masłem. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od rąk, ale pozostanie dość klejące. Odstawiamy na misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Formowanie
Po tym czasie zagniatamy jeszcze raz ciasto i formujemy z niego podłużne bułeczki odpowiedniej wielkości. Układamy na blaszce w sporych odstępach i przykrywamy ścierką. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Gdy wyrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 10-15 minut do zrumienienia.