Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe na śmietanieMąka
![Bułeczki drożdżowe na śmietanie Bułeczki drożdżowe na śmietanie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/buleczki-drozdzowe-na-smietanie-546084.jpg)
Mąkę przesiewamy do miski, posypujemy solą. Na środku robimy spore wgłębienie. Śmietanę lekko podgrzewamy i wylewamy na środek.
Drożdże
![Bułeczki drożdżowe na śmietanie Bułeczki drożdżowe na śmietanie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/buleczki-drozdzowe-na-smietanie-546085.jpg)
Drożdże kruszymy w dłoniach i wrzucamy na śmietanę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż całkowicie się rozpuszczą.
Wyrabianie
![Bułeczki drożdżowe na śmietanie Bułeczki drożdżowe na śmietanie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/buleczki-drozdzowe-na-smietanie-546086.jpg)
Do rozpuszczonych drożdży wbijamy żółtka i porcjami wlewamy mleko podgrzane z masłem. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od rąk, ale pozostanie dość klejące. Odstawiamy na misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Formowanie
![Bułeczki drożdżowe na śmietanie Bułeczki drożdżowe na śmietanie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/buleczki-drozdzowe-na-smietanie-546088.jpg)
Po tym czasie zagniatamy jeszcze raz ciasto i formujemy z niego podłużne bułeczki odpowiedniej wielkości. Układamy na blaszce w sporych odstępach i przykrywamy ścierką. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Gdy wyrosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 10-15 minut do zrumienienia.