Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pyszny chlebek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To taki niecodzienny chlebek. Zawiera w sobie bardzo dużo bakalii. Można go konsumować z samym świeżym masełkiem, bądź też z nabiałem.

Pyszny chlebek z bakaliami

Składniki:

Pyszny chlebek z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Pyszny chlebek z bakaliami
Do upieczenia tego chlebka przygotowałam mąkę żytnią i krupczatkę, które wsypałam do miski i wymieszałam. Dosypałam otręby pszenne. Kolejnym składnikiem była sól, a potem cukier. Za każdym razem mieszałam łyżką drewnianą.

Orzeszki pistacjowe razem z czarnym sezamem uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski z mąkami.

Ciemne morele ( pokroiłam na mniejsze części ), figi suszone, rodzynki królewskie, suszoną żurawinę oraz śliwki suszone dodałam do suchych składników i ponownie wymieszałam. Świeże drożdże poskubałam w palcach i również wrzuciłam do miski. Na końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na czas 20 minut.

Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto i przełożyłam je do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a gdy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

Smacznego!

Tagi:

chleb pieczywo