Sposób przygotowania:
Pyszny chlebek z bakaliami
Do upieczenia tego chlebka przygotowałam mąkę żytnią i krupczatkę, które wsypałam do miski i wymieszałam. Dosypałam otręby pszenne. Kolejnym składnikiem była sól, a potem cukier. Za każdym razem mieszałam łyżką drewnianą.
Orzeszki pistacjowe razem z czarnym sezamem uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski z mąkami.
Ciemne morele ( pokroiłam na mniejsze części ), figi suszone, rodzynki królewskie, suszoną żurawinę oraz śliwki suszone dodałam do suchych składników i ponownie wymieszałam. Świeże drożdże poskubałam w palcach i również wrzuciłam do miski. Na końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na czas 20 minut.
Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto i przełożyłam je do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a gdy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego!
Orzeszki pistacjowe razem z czarnym sezamem uprażyłam na suchej patelni i dodałam ciepłe do miski z mąkami.
Ciemne morele ( pokroiłam na mniejsze części ), figi suszone, rodzynki królewskie, suszoną żurawinę oraz śliwki suszone dodałam do suchych składników i ponownie wymieszałam. Świeże drożdże poskubałam w palcach i również wrzuciłam do miski. Na końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na czas 20 minut.
Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto i przełożyłam je do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a gdy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego!