Sposób przygotowania:
Chlebek na serwatce z suszoną śliwką i amarantusem
Do upieczenia tego chlebka przygotowałam trzy rodzaje mąki, a mianowicie: mąkę krupczatkę, mąkę owsianą oraz mąkę żytnią. Przesiałam je do miski, a potem wymieszałam. Słonecznik łuskany razem z czarnym sezamem uprażyłam na suchej patelni i ciepły wsypałam do miski z mąkami.
Potem dosypałam ziarna amarantusa i wymieszałam łyżką drewnianą. Następnie wsypałam sól oraz cukier ( za każdym razem mieszałam ). Świeże drożdże poskubałam w palcach i dodałam do całości. Pod koniec wsypałam śliwki suszone.
Serwatkę zmieszałam z wodą i wlałam do wszystkich składników. Dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto odgazowałam i przełożyłam do foremek silikonowych, pozostawiłam jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut. Upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !
Potem dosypałam ziarna amarantusa i wymieszałam łyżką drewnianą. Następnie wsypałam sól oraz cukier ( za każdym razem mieszałam ). Świeże drożdże poskubałam w palcach i dodałam do całości. Pod koniec wsypałam śliwki suszone.
Serwatkę zmieszałam z wodą i wlałam do wszystkich składników. Dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto odgazowałam i przełożyłam do foremek silikonowych, pozostawiłam jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut. Upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !