Sposób przygotowania:
Mini bułeczki hamburgerowePrzygotowanie ciasta:
Do miski dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy z drożdżami w proszku,ciepłą wodą wymieszaną z ciepłym mlekiem i cukrem,letnim rozpuszczonym masłem oraz solą. Całość dokładnie wyrabiamy.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Po tym czasie wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulki średnicy ok. 3 cm.
Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce.
Etap końcowy:
Bułeczki lekko spłaszczamy.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok.15 min.
Następnie ściągamy z blaszki i studzimy.