Sposób przygotowania:
Chleb z orzechami
Drzwi kuchenne oraz okna zamykamy. Otwieramy je dopiero wtedy, gdy chleb jest już w piekarniku. Drożdże kruszymy i wsypujemy do letniego mleka lub wody, po czym odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy w przygotowanym naczyniu mąkę oraz sól. W środku tej mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn drożdżowy, mieszamy ręką i dodając po trochu letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski. Ciasto z ok. 1 kg mąki wygniatamy ok. 6 min. jedną ręką. Kiedy ciasto odstaje od naczynia i tworzą się na nim pęcherzyki, przykrywamy je ściereczką lub pledem, uważając, by również od spodu się nie oziębiło, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno powiększyć się w dwukrotnie. Czas wyrastania jest tym dłuższy, im ciemniejszej używamy mąki. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy nieco obtoczone w mące orzechy, formujemy bochenek, nacinamy go nożem i smarujemy żółtkiem Następnie wkładamy chleb do zimnego piekarnika i pieczemy 60-70 min. na umiarkowanym ogniu.