KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Chleb z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny chleb z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealny na śniadanie jak i na kolację. Na smaczne kanapki.

Chleb z orzechami

Składniki:

Chleb z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami
Orzechy włoskie pokruszyć na mniejsze kawałki, laskowe przekroić na pół. W naczyniu zmieszać dwa rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło roztopić. Z mąki usypać kopiec, zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże w letnim mleku oraz roztopione masło i sól. Dodać orzechy. Zagniatać ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie ponownie je zagnieść, uformować okrągły chleb, ułożyć na blasze, lekko przypłaszczyć dłonią. Wierzch chleba posmarować pędzelkiem zwilżonym wodą. Piec w temperaturze 190 stopni 40 minut.

Tagi:

chleb pieczywo