Sposób przygotowania:
Chleb owsiany na zakwasie
Do miski wsypujemy obydwie mąki, płatki i otręby owsiane, dodajemy zakwas, sól, cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże. Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.