SUPERPRZEPIS

Chleb owsiany na zakwasie

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chleb owsiany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem maki owsianej i płatków owsianych. Pierwszy raz piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej, od dziś będę go piekła częściej.

Składniki:

Chleb owsiany na zakwasie

 

 

 

 

  • 1 szklanka otrąb owsianych

 

  • 300 gram aktywnego zakwasu żytniego

 

 

  • 1 litr letniej wody

 

  • 2 łyżki cukru brązowego

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb owsiany na zakwasie
Do miski wsypujemy obydwie mąki, płatki i otręby owsiane, dodajemy zakwas, sól, cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże. Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.

Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. 
Chleb owsiany na zakwasie
W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy.
Chleb owsiany na zakwasie
Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Chleb owsiany na zakwasie
Wyrośnięty chleb przekładamy do keksówek.
Chleb owsiany na zakwasie
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Tagi:

jajko chleb jajka