Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Do misy robota wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól i płatki owsiane. Do zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin przed wyrabianiem ciasta) dodać mleko, ciepłą wodę i melasę, wymieszać dokładnie. Rozczyn wlać do suchych składników, wyrabiać 5 minut na 2 prędkości, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę i uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce.
reanja
Alex_M
masz rację :) uwielbiam ten zapach :D piekę chleb nawet gdy w domu mam 28st ;) haha