Sposób przygotowania:
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi na zakwasie
1. Płatki podprażyć na patelni do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Zakwas wymieszać z wodą. Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, dodać miód oraz wodę z zakwasem, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego około 7 minut. Odstawić do odpoczęcia na 10 minut. 3. Po tym czasie do ciasta dodać płatki i sól, miksować kolejne 5 minut do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. 4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, uformować okrągły chlebek. Umieścić go w okrągłej formie o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej olejem (boki). U mnie była to tortownica. Pozostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. 5. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 250st.C. Na dno piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chlebek włożyć do pieca. Zmniejszyć temperaturę do 225st.C i piec około 25-35 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Smacznego!