Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży to bardzo zdrowy, smaczny i chrupiący chlebuś, który polecam na śniadańko lub kolację.

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży

 

  • 30 dag mąki pełnoziarnistej
  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży
Olej kokosowy rozpuścić. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól, sodę, jajko, rozpuszczony olej, mleko oraz wszystkie ziarna i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe uformować z niego kulę i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch chlebka posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec w temp. 180 st przez 40 min.