Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Chleb z mąki orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej z ziarnami jest zdrowy i smaczny. Podany z wiejskim masełkiem i miodem to uczta dla podniebienia.

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami

Składniki:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami

ETAP 1:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.

Obie mąki i drożdże wsypać do miski. Dodać siemię, ziarna słonecznika, sól i płatki owsiane, wymieszać. Odłożyć po 1 łyżce płatków owsianych i ziaren słonecznika.

ETAP 2:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami
Suche składniki wymieszać z mokrymi i wyrobić.

Do suchych składników wlać ciepłą wodę wymieszaną z miodem, olej i wyrobić ciasto.

ETAP 3:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami
Tak przygotowane ciasto odłożyć do wyrośnięcia.

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i włożyć do formy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej.

ETAP 5:

Chleb przenno-orkiszowy z ziarnami

Przykryć i odłożyć w ciepłe na 10-15 minut. Następnie naciąć nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.


Tagi:

chleb pieczywo