Sposób przygotowania:
Chleb przenno-orkiszowy z ziarnamiETAP 1:
Obie mąki i drożdże wsypać do miski. Dodać siemię, ziarna słonecznika, sól i płatki owsiane, wymieszać. Odłożyć po 1 łyżce płatków owsianych i ziaren słonecznika.
ETAP 2:
Do suchych składników wlać ciepłą wodę wymieszaną z miodem, olej i wyrobić ciasto.
ETAP 3:
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej.
ETAP 5:
Przykryć i odłożyć w ciepłe na 10-15 minut. Następnie naciąć nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.