Sposób przygotowania:
Mini calzone z warzywami
Do miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy mąkę, olej, sól i zioła prowansalskie. Ze wszystkich składników wyrabiamy jednolite ciasto drożdżowe.
Przekładamy je ponownie do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blat lub stolnice i dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła. Połowę ciasta smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim starty na tarce żółty ser. Na serze układamy odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w plastry pieczarki. Na nich układamy umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę.
Farsz przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy brzegi tak jak przy pierogach. Wierzch calzone smarujemy olejem i układamy na blaszce.
Pieczemy przez 20 minut w 220 C. podajemy np. z sosem czosnkowym.
Przekładamy je ponownie do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blat lub stolnice i dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła. Połowę ciasta smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim starty na tarce żółty ser. Na serze układamy odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w plastry pieczarki. Na nich układamy umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę.
Farsz przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy brzegi tak jak przy pierogach. Wierzch calzone smarujemy olejem i układamy na blaszce.
Pieczemy przez 20 minut w 220 C. podajemy np. z sosem czosnkowym.