Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy na serwatce
Jedną szklankę letniej serwatki mieszamy z miodem, drożdżami i dwoma łyżkami mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy wzburzone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aż lekko zacznie wyrastać. Wtedy dodajemy resztę serwatki, olej, sól i dosypując mąkę wyrabiamy (około 30 dag mąki pszennej). Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Odstawiamy je w ciepłe miejsce nakryte lnianą ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość wykładamy ciasto do 3/4 wysokości wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki keksowej długiej (lub dwóch krótkich). Odstawiamy foremkę z ciastem do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy ciasto w dobrze nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony w środku, wyjmujemy go z foremki, odwracamy i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż skórka ze wszystkich stron będzie brązowa i chrupiąca.
edytaha