Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-gryczany 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny chlebek pszenny z dodatkiem maki gryczanej

Chleb pszenno-gryczany 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenno-gryczany 2

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-gryczany 2
Do miski wsypać obie mąki i sól zamieszać. Wlać olej i wodę. Do letniego mleka wrzucić drożdże i cukier, zamieszać aż do rozpuszczenia. Wlać do miski. Zamieszać i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Następnie zagnieść ponownie i włożyć do formy. Odstawić na kolejne wyrastanie, ciasto powinno podwoić objętość.Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 35-40 minut
Chleb pszenno-gryczany 2
Do miski wsypać obie mąki i sól zamieszać Wlać olej i wodę Do letniego mleka wrzucić drożdże i cukier zamieszać aż do rozpuszczenia Wlać do miski Zamieszać i zagnieść jednolite gładkie ciasto Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę
Chleb pszenno-gryczany 2
Następnie zagnieść ponownie i włożyć do formy Odstawić na kolejne wyrastanie ciasto powinno podwoić objętość

Tagi:

chleb pieczywo