Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - kukurydziany
Drożdże rozkruszyć w większej misce i zasypać cukrem, gdy się całkowicie rozpuszczą i zrobią płynne dodać sól, obie mąki oraz letnią nie gorącą wodę.
Całość dokładnie wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
Uformować , oprószyć mąką.
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem foremki.
Górę ciasta posmarować rozbełtanym białkiem.
Wielkość foremki 36/16 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Całość dokładnie wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
Uformować , oprószyć mąką.
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem foremki.
Górę ciasta posmarować rozbełtanym białkiem.
Wielkość foremki 36/16 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
gusia1000