SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi

Smaczny i zdrowy chleb z płatkami żytnimi, które zawierają dużo cennego błonnika. Płatki żytnie są polecane w codziennej diecie.

Składniki:

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi

Składniki główne

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi

etap 1

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi
przygotować drożdże i obie mąki razem z płatkami

W większej misce wymieszać drożdże z cukrem aż będą płynne. Wlać wodę, dodać sól i wymieszać. Przygotować mąki i płatki.

etap 2

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Obie mąki i płatki wsypać do miski z drożdżami i wymieszać łyżką najlepiej drewnianą a potem dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

etap 3

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi
Gdy podrośnie znowu wyrobić i wyłożyć ciasto do foremki keksowe.

Gdy podrośnie znowu wyrobić i wyłożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

etap 4

Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami żytnimi
upieczony chleb wyjąc z foremki i wystudzić.

Chleb piec najpierw przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni a potem przez 20 minut w 210 stopniach. Upieczony chleb wystudzić na kratce.