Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnamiETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami podgrzanego kefiru, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10- 15 minut.
W drugiej misce połączyć obie mąki i płatki owsiane.
ETAP 2:
Do miski z mąką wlać resztę podgrzanego kefiru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 10 minut.
ETAP 3:
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać sól, ziarna słonecznika, siemię lniane i oliwę. Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypany mąka blat i uformować bochenek.
Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
ETAP 5:
Przed pieczeniem bochenek naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
SylaUla