SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

Chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej i płatków owsianych przygotowany na kefirze jest puszysty z chrupiącą skórką.

Składniki:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

ETAP 1:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami
Obie mąki wymieszać z płatkami owsianymi.

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami podgrzanego kefiru, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10- 15 minut.
W drugiej misce połączyć obie mąki i płatki owsiane.

ETAP 2:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami
Mąkę połączyć z kefirem i drożdżowym rozczynem.

Do miski z mąką wlać resztę podgrzanego kefiru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 10 minut.

ETAP 3:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami
Następnie do ciasta dodać ziarna, sól i oliwę.

Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać sól, ziarna słonecznika, siemię lniane i oliwę. Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami
Ciasto włożyć do foremki keksowej i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypany mąka blat i uformować bochenek.

Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

ETAP 5:

Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

Przed pieczeniem bochenek naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo