BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chleb pszenno - kukurydziany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny , szybki ulubiony chleb mojego męża. Chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej i drożdży.

Chleb pszenno - kukurydziany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno - kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - kukurydziany
Drożdże rozkruszyć w większej misce i zasypać cukrem, gdy się całkowicie rozpuszczą i zrobią płynne dodać sól, obie mąki oraz letnią nie gorącą wodę. 

Całość dokładnie wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk.

Uformować , oprószyć mąką.

Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem foremki.

Górę ciasta posmarować rozbełtanym białkiem. 

Wielkość foremki 36/16 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut.

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Chleb pszenno - kukurydziany
Chlebek po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo