Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni
ZACZYN: Zrobić zaczyn z mąki, wody i zakwasu gotowego. Wymieszać wszystko razem. Zrobić jednego wieczorem późnym.
CIASTO: Następnego dnia rano składniki na ciasto wymieszać dobrze i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Wygładzić i odstawić na 5,5 - 6 godzin. Nagrzać piekarnik do 230 stop. C. Wstawić do piekarnika formę z chlebem, wstawić 3 małe foremki z wodą. Piec 10 minut w temp. 230 stop. C. Następnie zmniejszyć piekarnik do 200 stop. C, piec następne 10 minut. Następnie zmniejszyć piekarnik do 180 stop. C, piec 45 minut.
CIASTO: Następnego dnia rano składniki na ciasto wymieszać dobrze i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Wygładzić i odstawić na 5,5 - 6 godzin. Nagrzać piekarnik do 230 stop. C. Wstawić do piekarnika formę z chlebem, wstawić 3 małe foremki z wodą. Piec 10 minut w temp. 230 stop. C. Następnie zmniejszyć piekarnik do 200 stop. C, piec następne 10 minut. Następnie zmniejszyć piekarnik do 180 stop. C, piec 45 minut.