jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rewelacyjny chleb pszenno - żytni. Doskonały na kanapki. Chleb pszenno - żytni na zakwasie. Długo pozostaje świeży.

Chleb pszenno-żytni

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

ZACZYN:

CIASTO NA CHLEB:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
ZACZYN: Zrobić zaczyn z mąki, wody i zakwasu gotowego. Wymieszać wszystko razem. Zrobić jednego wieczorem późnym.

CIASTO: Następnego dnia rano składniki na ciasto wymieszać dobrze i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Wygładzić i odstawić na 5,5 - 6 godzin. Nagrzać piekarnik do 230 stop. C. Wstawić do piekarnika formę z chlebem, wstawić 3 małe foremki z wodą. Piec 10 minut w temp. 230 stop. C. Następnie zmniejszyć piekarnik do 200 stop. C, piec następne 10 minut. Następnie zmniejszyć piekarnik do 180 stop. C, piec 45 minut.

Tagi:

chleb