Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Do miski wrzucić zakwas (dokarmiony 12h wcześniej) dolać wodę, dodać sól i miód. Wsypać obie mąki. Dodać po JEDNEJ łyżce siemienia, sezamu, słonecznika, maku i otrębów. Resztę tych składników wsypać do miseczki i wymieszać, posłużą do posypania chleba. Zawartość miski wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Gdy ciasto urośnie należy je odgazować. I przełożyć do długiej keksówki (30cm długości). Wyrównać dłonią zwilżoną wodą, posypać odłożoną wcześniej posypką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Spryskać wodą (aby ziarna się nie przypaliły). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut (grzałki góra-dół bez termoobiegu), następnie zmniejszyć temperaturę do 190 (wyłączyć górną grzałkę – jeśli jest taka możliwość, jeśli nie, przykryć chleb od góry folią) i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić na kratce, kroić po zupełnym wystudzeniu