Sposób przygotowania:
Chleb pszenno orkiszowy
W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Potem dodać obie mąki i sól i wymieszać, wlać olej i wyrobić ciasto. Lekko oprószyć je z wierzchu mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części, kilka razy złożyć ciasto, uformować podłużne bochenki i każdy umieścić w koszykach rozrostowych obsypanych mąką.
Bochenki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną przełożyć bochenki delikatnie na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Do piekarnika wstawić naczynie z wodą a temperaturę nastawić na 210 stopni i po nagrzaniu wstawić do niego blachę z chlebami. Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.
Bochenki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną przełożyć bochenki delikatnie na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Do piekarnika wstawić naczynie z wodą a temperaturę nastawić na 210 stopni i po nagrzaniu wstawić do niego blachę z chlebami. Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.