Sposób przygotowania:
Bułeczki pszenno żytnie
Do dużej miski przesiewamy sól, mąkę pszenną oraz żytnią. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn zrobiony z drożdży, cukru, łyżki mąki pszennej oraz dwóch łyżek letniego ( nie gorącego) mleka. Wlewamy olej oraz tyle mleka ile zabierze ciasto ( dużo zależy od wilgotności mąki).
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski. Wierzch nakrywamy woreczkiem tak by do ciasta nie było dostępu powietrza ( można użyć dużej gumki recepturki). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i tniemy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Każdy kawałek zarabiamy i formujemy zgrabną i okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski. Wierzch nakrywamy woreczkiem tak by do ciasta nie było dostępu powietrza ( można użyć dużej gumki recepturki). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i tniemy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Każdy kawałek zarabiamy i formujemy zgrabną i okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
SylaUla
jagoda59
BozenaMatuszczyk
misia5
O tak :)
misia5
Dziękuję :)
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Bardzo się ciesze, że bułeczki wszystkim smakowały :)
ciasteczka
misia5
U nas to samo :) Ile by człowiek ich nie zrobił to znikną w mgnieniu oka :)