SUPERPRZEPIS

Marchewkowa rolada w cieście francuskim

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Marchewkowa rolada  w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Tak podana polędwiczka wygląda i smakuje wspaniale. Duża ilość nadzienia sprawia, że całość jest soczysta. To wszystko w połączeniu z chrupiącym ciastem smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Marchewkowa rolada w cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 4 marchwie,
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej (u mnie wiejska),
  • 1 polędwiczka
  • 0,5 cebuli,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Szczypta kurkumy,
  • Olej,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • Przyprawa do pieczeni,
  • Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Marchewkowa rolada w cieście francuskim

ETAP 1

Marchewkowa rolada  w cieście francuskim
Przestudzoną marchew łączymy z śmietaną i serem

NADZIENIE:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew startą na grubych oczkach.

Całość delikatnie podlewamy wodą i dodajemy łyżkę śmietany. Warzywa dusimy na półmiękko.

Między czasie doprawiamy je do smaku solą, pieprze, papryką i kurkumą. Gotową marchew zdejmujemy z ognia i studzimy.

Przestudzoną łączymy z serem i pozostałą śmietaną.

ETAP 2

Marchewkowa rolada  w cieście francuskim
na polędwiczkę wykładamy nadzienie

POLĘDWICZKA: Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Gotową rozkrawamy i rozbijamy, tak by powstał prostokątny płat. Następnie mięso oprószamy przyprawą do pieczeni.

Na przyprawiony płat mięsa wykładamy marchwiowe nadzienie. Brzegi polędwiczki zawijamy do środka.

ETAP 3

Marchewkowa rolada  w cieście francuskim
uformowaną roladę przewiązujemy dratwą

Całość zwijamy w roladę. Uformowaną w kilku miejscach przewiązujemy dratwą. Wierzch posypujemy dodatkowo majerankiem

ETAP 4

Marchewkowa rolada  w cieście francuskim
roladkę obsmażamy na oleju

Tak przygotowaną roladę obsmażamy z każdej strony na oleju. Obsmażoną delikatnie studzimy

ETAP 5

Marchewkowa rolada  w cieście francuskim
roladkę otulamy ciastem francuskim

Z przestudzonej usuwamy dratwę. Następnie owijamy ją ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem.
Polędwiczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C.
Gotową wyjmujemy i podajemy.