Sposób przygotowania:
Marchewkowa rolada w cieście francuskimETAP 1
NADZIENIE:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew startą na grubych oczkach.
Całość delikatnie podlewamy wodą i dodajemy łyżkę śmietany. Warzywa dusimy na półmiękko.
Między czasie doprawiamy je do smaku solą, pieprze, papryką i kurkumą. Gotową marchew zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przestudzoną łączymy z serem i pozostałą śmietaną.
ETAP 2
POLĘDWICZKA: Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Gotową rozkrawamy i rozbijamy, tak by powstał prostokątny płat. Następnie mięso oprószamy przyprawą do pieczeni.
Na przyprawiony płat mięsa wykładamy marchwiowe nadzienie. Brzegi polędwiczki zawijamy do środka.
ETAP 3
Całość zwijamy w roladę. Uformowaną w kilku miejscach przewiązujemy dratwą. Wierzch posypujemy dodatkowo majerankiem
ETAP 4
Tak przygotowaną roladę obsmażamy z każdej strony na oleju. Obsmażoną delikatnie studzimy
ETAP 5
Z przestudzonej usuwamy dratwę. Następnie owijamy ją ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem.
Polędwiczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C.
Gotową wyjmujemy i podajemy.
SylaUla
gusia1000