Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do ciasto na pizzę dodałam przyprawy bałkańskiej i czubricy zielonej. Wszyscy domownicy byli zachwyceni.

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami

Składniki:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami

 

  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • 0,5-1 łyżeczki przyprawy bałkańskiej

 

  • Dodatki
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 5 dag żółtego sera
  • 10 dag żółtego sera wędzonego

 

Sposób przygotowania:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami

ETAP 1:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami
Mąkę połączyć z rozczynem, mlekiem i jogurtem.

Drożdże rozetrzeć z cukrem połączyć z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i lekko podgrzany jogurt, wyrabiać przez 5 minut, odłożyć.

ETAP 2:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami
Do ciasta dodać zioła, sól i przestudzone masło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać zioła i sól, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać przez kolejne 5 minut.

ETAP 3:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami
Uformowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.

Przykryć ściereczka, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. ( z takiej ilości ciasta można przygotować 2 pizze o cienkim spodzie lub 1 grubą na blaszce z piekarnika)

ETAP 4:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami
Pieczarki dokładnie umyć, posiekać, wyłożyć na ciasto.

Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka, wymieszać, posmarować wyrośnięte ciasto na blaszce. Następnie posypać posiekanymi pieczarkami.

ETAP 5:

Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami

Na wierzch ułożyć resztę składników. Blaszkę z pizzą włoży do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut.


Tagi:

pizza