Sposób przygotowania:
Pizza ziołowa z mielonką i ogórkamiETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z cukrem połączyć z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i lekko podgrzany jogurt, wyrabiać przez 5 minut, odłożyć.
ETAP 2:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać zioła i sól, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać przez kolejne 5 minut.
ETAP 3:
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Przykryć ściereczka, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. ( z takiej ilości ciasta można przygotować 2 pizze o cienkim spodzie lub 1 grubą na blaszce z piekarnika)
ETAP 4:
Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka, wymieszać, posmarować wyrośnięte ciasto na blaszce. Następnie posypać posiekanymi pieczarkami.
ETAP 5:
Na wierzch ułożyć resztę składników. Blaszkę z pizzą włoży do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut.