Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Przepis na chleb pochodzi z bloga Trufli, podaję z moimi zmianami. Rano pierwszego dnia dokarmić zakwas i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu. Na wieczór w misce wymieszać zakwas, 120 g mąki i 150 g wody. przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu. Rano drugiego dnia wyrobić ciasto na chleb. Zaczyn wymieszać z drożdżami, wodą i miodem. Mąki wymieszać z solą. Wrzucić wszystko do pojemnika od maszyny do chleba. Można ciasto wyrobić ręcznie. W misce wymieszać: słonecznik, sezam, siemię i płatki owsiane. Dodać do pojemnika, ustawić program ‘ciasto’. Gdy powstanie jednolite ciasto, wyjąć je i przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia foremki. Posypać mieszanką ziaren i płatków owsianych, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie należy spryskać wierzch wodą, żeby ziarna się nie przypaliły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec 45 minut. Wystudzić na kartce.
KasiaJulcia
Alex_M