Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni na maślance
Maślankę podgrzać do temp 30 st, wymieszać z miodem i pokruszonymi drożdżami, przykryć o odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać 1,5 szkl mąki pszennej, wlać rozczyn, wymieszać i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę żytnią, sól i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części, uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć nożem i obficie posypać mąką. Blaszkę z bochenkami włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 35-40 minut.
iziona