Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chleb pszenno-żytni na maślance

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb pszenno-żytni to smaczne domowe pieczywo.

Chleb pszenno-żytni na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na maślance

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na maślance
Maślankę podgrzać do temp 30 st, wymieszać z miodem i pokruszonymi drożdżami, przykryć o odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać 1,5 szkl mąki pszennej, wlać rozczyn, wymieszać i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę żytnią, sól i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części, uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć nożem i obficie posypać mąką. Blaszkę z bochenkami włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 35-40 minut.
Chleb pszenno-żytni na maślance
Z wyrośniętego ciasta uformować 2 okrągłe bochenki
Chleb pszenno-żytni na maślance
Wyrośnięte bochenki chleba posmarować roztrzepanym jajkiem
Chleb pszenno-żytni na maślance
Naciąć nożem i obficie posypać pszenną mąką