sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Chleb pszenno żytni -przepis baza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podstawowy przepis na chleb, który można dowolnie modyfikować. Do przygotowania zaczynu, używam zakwasu, który podawałam poprzednio.

Chleb pszenno żytni -przepis baza

Składniki:

Chleb pszenno żytni -przepis baza

Zaczyn

  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 250 ml ciepłej , przegotowanej wody
  • 3 łyżki zakwasu żytniego

Składniki

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 750
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni -przepis baza
1. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy. Ja robię to robotem. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego pozostałe składniki. Opcjonalnie możemy dosypiać dowolne ziarna.

3. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach, mniej więcej 33 x 15 cm. Smarujemy ją olejem bądź masłem i obsypujemy dowolną mąką, bułką tartą lub otrębami.

4. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wypełni ją po brzegi. Inaczej chleb popęka podczas pieczenia. Zajmuje to minimum 3 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230° C. Wkładamy ciasto, spryskujemy je wodą i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie skrapiamy je co 10 minut.

6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° C i pieczemy kolejne 20 minut. Chleb możemy nakryć folią aluminiową, żeby skórka nie była za bardo spieczona. Ja wolę częściej spryskiwać go wodą. 

7. Upieczony chleb zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w formie, będzie go lepiej wyjąć. 

Tagi:

pieczywo chleb