Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytni -przepis baza
1. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy. Ja robię to robotem. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego pozostałe składniki. Opcjonalnie możemy dosypiać dowolne ziarna.
3. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach, mniej więcej 33 x 15 cm. Smarujemy ją olejem bądź masłem i obsypujemy dowolną mąką, bułką tartą lub otrębami.
4. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wypełni ją po brzegi. Inaczej chleb popęka podczas pieczenia. Zajmuje to minimum 3 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230° C. Wkładamy ciasto, spryskujemy je wodą i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie skrapiamy je co 10 minut.
6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° C i pieczemy kolejne 20 minut. Chleb możemy nakryć folią aluminiową, żeby skórka nie była za bardo spieczona. Ja wolę częściej spryskiwać go wodą.
7. Upieczony chleb zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w formie, będzie go lepiej wyjąć.
2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego pozostałe składniki. Opcjonalnie możemy dosypiać dowolne ziarna.
3. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach, mniej więcej 33 x 15 cm. Smarujemy ją olejem bądź masłem i obsypujemy dowolną mąką, bułką tartą lub otrębami.
4. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wypełni ją po brzegi. Inaczej chleb popęka podczas pieczenia. Zajmuje to minimum 3 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230° C. Wkładamy ciasto, spryskujemy je wodą i pieczemy przez 25 minut. W tym czasie skrapiamy je co 10 minut.
6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200° C i pieczemy kolejne 20 minut. Chleb możemy nakryć folią aluminiową, żeby skórka nie była za bardo spieczona. Ja wolę częściej spryskiwać go wodą.
7. Upieczony chleb zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w formie, będzie go lepiej wyjąć.