slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno- żytni z dodatkiem błonnika witalnego pysznie smakuje i jest sycący. Idealny na kanapki na śniadanie czy kolację. Polecam

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z błonnikiem
Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, drożdże suszone i sól oraz dolewamy oliwę i ciepłą wodę.

Zagniatamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na chleb i chwilę zagniatamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy. Posypujemy górę chleba błonnikiem. Przykrywamy blaszkę z ciastem na chleb i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb